EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale

Grenzeloos Tewerkstellen

 

De Vlaamse, Franse en Waalse openbare diensten voor arbeidsbemiddeling en hun Franse en Belgische partners werken samen aan de verwezenlijking van het project "Grenzeloos tewerkstellen". Met dit project vallen de grenzen weg tussen de Franse en Belgische arbeidsmarkt en worden hindernissen voor mobiliteit weggewerkt om de grensoverschrijdende tewerkstelling te optimaliseren.

5 hoofdlijnen

Het experimentele project is bedoeld voor werkzoekenden, laatstejaarsstudenten en ondernemingen. Vijf hoofdlijnen kenmerken dit project:

 1. Grensoverschrijdende workshops voor de begeleiding van kandidaten
 2. Grensoverschrijdende jobdating aangepast aan de behoeften van de 3 territoria
 3. Het opstarten van grensoverschrijdende teams van consulenten
 4. Een grensoverschrijdend opleidingsaanbod
 5. De sensibilisering voor gelijke verdeling van mannen en vrouwen op de werkvloer

Groter partnership

Aan het project werken 15 partners mee, waaronder de drie openbare diensten voor arbeidsbemiddeling. Dit partnership is gebaseerd op complementariteit van de dienstverlening. De partners - met name de werkgevers- en vakbondsorganisaties, de overheidsactoren voor economische en territoriale ontwikkeling, de onderwijs- en opleidingswereld - zetten zich in voor de acties van het project naargelang van hun expertise.

Groter grondgebied

Het project reikt verder dan de Eurometropoolregio Rijsel, Kortrijk, Doornik en omvat ook de regio van Valenciennes, Sambre-Avesnois en de kern van Henegouwen, alsook de regio gevormd door de kuststreek (Opaalkust) en WestVlaanderen. "Grenzeloos tewerkstellen" verspreidt op die manier de good practices die buiten de Eurometropool werden verworven.

Voor de kandidaten: een grensoverschrijdende begeleiding

De openbare diensten voor arbeidsbemiddeling, de Frans-Belgische vakbondsorganisaties en La Maison de l’emploi de Valenciennes organiseren afwisselend in Vlaanderen, Frankrijk en Wallonië grensoverschrijdende workshops ter begeleiding van Belgische en Franse werkzoekenden. De eerste drie groepen van werkzoekenden - één per regio - hebben al een voorbereiding gekregen op grensoverschrijdende mobiliteit. Ze kregen informatie over het statuut van de grenswerknemer en gelijkwaardigheid van diploma's, een voorbereiding op het sollicitatiegesprek, kennis van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt, taalopleidingen, enz. Alles wordt in het werk gesteld om hindernissen - ook die van de tweetaligheid – weg te werken.

Voor de ondernemingen: doelgerichte events

Nog een aspect van "Grenzeloos tewerkstellen" is de organisatie van grensoverschrijdende jobdating. Dat zijn ontmoetingen tussen werkgevers en werkzoekenden, met al een eerste sollicitatiegesprek ter plaatse. In de grensstreek werden in 2016 al drie jobdating gehouden (Wevelgem, Veurne en Maubeuge). Ondernemingen hadden in specifieke sectoren concrete vacatures voor Belgische en Franse werkzoekenden. Zij werden al vóór het event geselecteerd op basis van hun profiel. Ze kregen vóór hun deelname ook een specifieke voorbereiding. In de aanloop naar de events analyseerden de werkgeversorganisaties welke profielen ze zochten. Ze sensibiliseerden werkgevers en gaven informatie over de meerwaarde van grensoverschrijdende mobiliteit.

   

Bijkomende acties

Het Pôle emploi-kantoor van Halluin en de Werkwinkel van VDAB Kortrijk werkten intensief samen en stemden hun dienstverlening op elkaar af. Ze richtten daarvoor een grensoverschrijdend team op, bestaande uit consulenten van beide instellingen. De positieve balans van deze actie bewijst hoe belangrijk het is om deze procedure uit te breiden. En dus werden grensoverschrijdende teams opgericht voor de overige twee grondgebieden. Pôle emploi, VDAB en Le Forem zullen een aanbod aan grensoverschrijdende opleidingen ontwikkelen, om tot een vrijer verkeer van competenties te komen. Deze acties zullen ertoe bijdragen dat de professionele trajecten worden voortgezet door competenties te erkennen. In de laatste hoofdlijn van het project is er meer aandacht voor een gelijke verdeling van man en vrouw op de werkvloer. Sensibiliseringsacties tijdens de geplande events in de verschillende regio’s moeten hieraan bijdragen.

Duur van het project: 1 januari 2016 tot 31 december 2019

Financiering van het project: Europese cofinanciering in het kader van het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma INTERREG V France-Wallonie-Vlaanderen.

EGTS West-Vlaanderen/Flandre, Dunkerque, Côte d'Opale is geassocieerd partner van 'Grenzeloos Tewerkstellen'. 

Website van het project

 • France
 • .be
 • Région Nord Pas-de-Calais
 • Vlaamse Overheid
 • Département du Nord
 • Provincie West-Vlaanderen
 • Département du Pas-de-Calais
 • WVI
 • Dunkerque
 • Resoc Westhoek
 • Pays Cœur de Flandre
 • Pays des Moulins de Flandre
 • AGUR