EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale
EGTS GECT
West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale

Dorpen bij Buren - de ontdekkingsdag van 02.04.2019

08.04.2019

ontdekkingsdag 2_8

Met 70 deelnemers trokken we op 2 april 2019 naar Wormhout en naar de Rodeberg en leerden er kijken naar… het landschap. Een landschap, of het nu stedelijk of ruraal is, is altijd in evolutie. We staan daar niet altijd bij stil. Als we beelden uit het verleden vergelijken met nieuwe foto’s van dezelfde straat, plein, gebouw, akker, veld … stellen we verandering vast in onze leefomgeving. Deze vaststellingen kunnen ons nieuwe inzichten bijbrengen bij toekomstige ingrepen in het landschap.

Grenzeloos

Een introductie bij een straf kopje Franse koffie in de Médiathèque van Wormhout vertelde ons dat het landschap van de Westhoek en Frans Vlaanderen niet verandert aan de grens. De natuur, de bodem, het klimaat en de kust trekken zich van grenzen weinig aan. Wat wel zichtbaar is aan beide zijden van de grens, is de invloed van de tijd.

Iconografisch centrum

Gelukkig zijn er zowel in de Westhoek als in Frans Vlaanderen twee organisaties die die invloed van de tijd proberen vast te leggen. Zowel Westhoek Verbeeldt als de Médiathèque van Wormhout verzamelen oude foto’s en beelden. Foto’s van landschappen, van mensen, van dorpen en steden. De Médiathèque herbergt de volledige verzameling film en negatieven van de fotografe Jeanne Devos en vele schenkingen en depots maken de collectie tot een belangrijk archief van foto en film van 400.000 stuks.

Zowel de Fransen als de Belgen in het gezelschap van deze ontdekkingsdag herkenden foto’s uit het archief van de Médiathèque. Daarom werken de beide organisaties nu aan een nieuw, grensoverschrijdend gebiedsobservatorium, waar foto’s en gegevens over het grensoverschrijdende landschap en de ontwikkelingen ervan worden bijgehouden en weergegeven. En daar hebben we met de deelnemers van de ontdekkingsdag aan bijgedragen.

ontdekkingsdag 2_2

Wormhout

We trokken ’s ochtends onder begeleiding van een gids door het centrum van Wormhout.  Vier foto’s van voor Wereldoorlog I vormden de rode draad. Die vier foto’s hebben we opnieuw getrokken en het mag gezegd, het vergde toch enig inbeeldingsvermogen, enige kennis en een goed oog om die foto’s vanuit de juiste hoek en van op de juiste afstand opnieuw te kunnen inblikken. Het was nodig om abstractie te maken van de nieuwe bebouwing en de auto’s om het oude stadslandschap te herkennen. Pas dan besef je wat ‘stadskernvernieuwing’ eigenlijk betekent.

Les tables d’hôtes éphémères

Op de middag werden we ontvangen door AIPI, een organisatie uit Wormhout, die instaat voor herintegratie van langdurig werklozen op de arbeidsmarkt. Een onderdeel van hun werking is het initiatief van ‘les tables d’hôtes éphémères’: kwalitatieve pop-up catering op maat, waarbij werklozen op vrijwillige basis een maaltijd voorbereiden, bereiden en bedienen. Zij organiseerden speciaal voor onze groep een heerlijke maaltijd en kwalitatieve bediening in de polyvalente zaal van Zegerscappel.

ontdekkingsdag 2_3

Rodeberg

In de namiddag trokken we in twee groepen de natuur in op de Rodeberg in Westouter. Op zeven plaatsen hielden we halt. In 1992 en in 2014 waren deze plekken al eerder in 360 graden gefotografeerd. Onze foto’s zullen aan het archief toegevoegd worden. Zo zie je na enkele jaren ook hoe het landschap verandert. Hier en daar hogere bebouwing, een haag in plaats van een maïsveld, een paardenweide meer, een onveranderde kapel, een holle weg met dikkere boomstammen dan voorheen. Het is de moeite waard om deze veranderingen te kunnen interpreteren.

ontdekkingsdag 2_4

PARTons

Met 70 kopjes koffie en thee sloten we de dag ‘Dorpen bij buren – les Villages des voisins’ af op de Rodeberg en een stukje wijzer vetrokken we terug richting onze eigen dorpen in Frankrijk en België. De grens was een stukje minder zichtbaar geworden. En het grensoverschrijdende observatorium een pak foto’s en misschien ook in de toekomst een paar fotografen rijker.

ontdekkingsdag 2_5

Deze ontdekkingsdag werd georganiseerd door Vormingplus Oostende-Westhoek, in samenwerking met de partners van het Interreg V project Partons 2.0: de EGTS West-Vlaanderen/Flandre-Dunkerque-Côte d’Opale, Regionaal Landschap Westhoek, CO7, CCHF, de Médiathèque van Wormhout, Westhoek Verbeeldt, CCFI en CAUE.

Voor meer informatie over het project: www.partons2-0.eu

Voor meer foto’s: klik hier

ontdekkingsdag 2_7

 • France
 • .be
 • Région Nord Pas-de-Calais
 • Vlaamse Overheid
 • Département du Nord
 • Provincie West-Vlaanderen
 • Département du Pas-de-Calais
 • WVI
 • Dunkerque
 • Resoc Westhoek
 • Pays Cœur de Flandre
 • Pays des Moulins de Flandre
 • AGUR